NÄSTA DATUM FÖR SKICK:

Varför tygblöjor?

Information hämtad från Blöjupproret

Bra för miljön

Det diskuteras om huruvida det ständiga tvättandet av tygblöjorna är försvarbart med när vi pratar om miljö eller ej. Vi har sett att det främjar en hållbar miljö att minska konsumtionen och reducera engångsprodukter överlag. Genom att tvätta blöjorna tillsammans med annan tvätt i bara fulla maskiner och hängtorka kan du minska användandet av vatten. Även om du torktumlar kommer tygblöjor inte ha större miljöpåverkan än engångsblöjor på grund av möjligheten att återanvända tygblöjorna i flera generationer. Vid varje tvätt används stora mängder vatten men ändå använder vi kläder i tyg och inte engångskläder som kastas när de är smutsiga eller luktar. Dessutom har flera forskningar visat på att vattenkonsumtionen för att skapa en engångsblöja motsvarar en tvättmaskin i de moderna (med miljövänliga) tvättmaskinerna.


Hälsa

Miljön mot barnets underliv är luftigare och svalare vid användning av tygblöjor, särskilt om dessa är i naturmaterial. Tygblöjor och blöjfritt luftar rumpan mer vilket minskar risken för utslag och blöjexem. Genom EC reduceras antalet bajsblöjor vilket hjälper mot röd rumpa. Tygblöjor som känns blöta när barnet kissar tillåter barnet att förstå hur kroppen fungerar. Hen lär sig att känna igen och svara på sin kropps signaler på ett naturligt och sunt sätt.


Ekonomin

Kostnaden för engångsblöjor är en av de största utgifterna för småbarnsföräldrar. Ett barn använder i snitt fem engångsblöjor per dag, om det har engångsblöjor i tre år blir den totala summan 16425kr! Att köpa en uppsättning tygblöjor är billigare i längden än att köpa engångsblöjor även om det kan kännas dyrt att köpa många tygblöjor på en gång. Oavsett vilka slags tygblöjor du väljer kommer du kunna spara pengar på det. Det är möjligt att köpa tygblöjor som räcker hela blöjperioden för mindre än 2000 kr. Den ekonomiska vinsten blir så klart ännu större om du har flera barn eftersom tygblöjor kan användas i flera generationer. Och när blöjperioden är över kan du till och med sälja dina tygblöjor. Ett ytterligare plus är att många barn med tygblöjor slutar tidigare med blöja än andra barn.


Besök gärna www.blojupproret.se för mer information och medlemskap! Alla medlemmar får exklusiva rabatter hos mig och andra återförsäljare av tygblöjor.