NÄSTA DATUM FÖR SKICK:

Information om Tygblöjor

Informationen är hämtad från Blöjupproret. Besök gärna deras sida för mer information och medlemskap! Som medlem får du exklusiva rabatter från mig och andra återförsäljare.


Material i tygblöjor

Här hittar du information om vanliga material i tygblöjor. Nu för tiden kan du nämligen välja hur du vill när det kommer till de olika material som finns i tygblöjor. Allt för att kunna anpassa blöjan efter dig och barnets behov.

Naturmaterial

Alla naturmaterial behöver tvättas ett antal gånger innan de uppnår sin fulla uppsugningsförmåga.

 • Bomull
  Bomull är det klassiska materialet som alltid har använts i tygblöjor. Det är förhållandevis billigt, lätt att sköta och suger bra. Det tål hög temperatur och kan till och med kokas för att desinficera. Bomull känns blött för barnet när hen kissat och kan vara bra om du EC:ar eller pottränar ditt barn.
 • Bambu
  Bambu kan ta upp mer vätska än bomull och ska även ha antibaktriella egenskaper (det råder delade meningar om hur mycket som kvarstår i det processade tyget). Även bambu känns blöt mot barnets hud men mindre än bomull. De flesta bambutyger innehåller även en andel bomull. Det finns bambufrotté, bambujersey och bambufleece.
 • Hampa
  Hampa sägs suga vätska bäst och känns minst blöt av alla naturmaterial mot barnets hud. Hampa är väldigt miljövänligt eftersom det krävs få bekämpningsmedel vid odlingen. Det är vanligt att hampatyger även innehåller en andel bomull. Det finns hampajersey och hampafleece.
 • Ull
  Ull är en mångsidig fiber. Den kan ta upp stora mängder vätska men känns inte kallt när den är blöt. På grund av ullfettet (lanolinet) som finns naturligt i ullen är den även vätskeavstötande. Kiss som hamnar på ullen neutraliseras av lanolinet vilket gör att det inte luktar eller blir ofräscht. Ullbyxor behöver oftast bara vädras och kräver ytterst sällan tvätt. Ull kan även fungerar som naturlig torrskikt.
 • Silke
  Inlägg i silke fungerar som naturlig torrskikt och ska ha läkande egenskaper vid rodnader och hudirritationer i blöjområdet.

Syntetmaterial

 • Coolmax
  Ett tyg i polyester som ofta används i träningskläder. Det leder bort fukt från barnets hud men suger inte upp någon vätska själv. Behöver kombineras med ett sugande lager under.
 • Polyesterfleece
  Fleece är stickat tyg i väldigt små maskor, men oftast menas konstfibertyget, alltså polyesterfleece. Fleece i tygblöjor leder bort vätska från barnet men håller i sig inte vätska. Under fleecen behöver det alltså finnas ett inlägg som suger vätska. Materialet är bra för barn som är känsliga för väta men en del barn reagerar på syntetmaterial.
 • Tencel
 • Mikrofiber
  Mikrofiber kan ta upp stora mängder vätska och används därför ofta i pocketblöjor och i inlägg. Tyget är dock uttorkande mot huden och ska därför aldrig ligger direkt mot barnets rumpa.
 • Mikrofleece
  Tyget känns torrt mot barnets hud men suger själv ingen vätska. Det behöver kombineras med ett sugande lager under.
 • Minky
  Minky leder bort fukt från barnets hud men suger inte upp någon vätska själv. Det behöver kombineras med ett sugande lager under.

 • Fuskmocka
  Fuskmocka leder bort fukt från barnets hud men suger inte upp någon vätska själv. Behöver kombineras med ett sugande lager under.
 • PUL
  Förkortningen står för polyuretan laminerat. Det vanligaste är att det handlar om polyuretan laminerat polyestertyg. Lamineringen gör att tyget håller in vätska men släpper igenom luft så att tyget andas. PUL används i blöjbyxor/skal.

Naturmaterial eller syntetmaterial?

Det finns för- och nackdelar med båda typerna av material, som med allt annat här i världen.

För naturmaterial gäller, generellt, att de känns blöta för barnet vilket en del barn klarar, en del inte. Om ni EC:ar eller pottränar kanske du vill att barnet ska känna att det blir blött när hen kissar och då är det ju en fördel. Naturmaterial blir inte igensatta av krämer eller salvor men de tar längre tid på sig att torka.

Syntetmaterial leder bort fukt från barnets hud och kan vara bra om barnet har känslig hud eller lätt blir röd av fukt. En del vill ha syntetmaterial på natten för att barnet inte ska känna väta och därmed kanske kunna sova utan att vakna av en blöt blöja.


På den här länken: http://www.blojupproret.se/olika-modeller/ kan du hitta mer information om olika modeller och en guid till vad som passar dig och din bebis bäst!